Noću gase javnu rasvjetu i štede za prijevoz učenika

Općina Cerna odlučila je rasteretiti proračun štednjom na javnoj rasvjeti.

mjesecKako bi u općinskome proračunu uštedjeli gdje god se može, u Cerni su odlučili štedjeti na javnoj rasvjeti. “Odlukom Općinskog vijeća od ponoći do 6 sati ujutro isključujemo javnu rasvjetu, osim u strogome centru, što obuhvaća i park. Naši izračuni govore kako na taj način možemo do kraja godine uštedjeti između 50 i 60 tisuća kuna, što nije malo”, kazao je načelnik Općine Cerna Goran Begović.
Nove mjere štednje Ceranci su, dodaje načelnik, dobro prihvatili i za sada nema primjedbi i problema. “Ovakvim mjerama u susjednom Gradištu prišli su odavno, nismo uveli ništa spektakularno, ali uštede će biti značajne i tako ušteđeni novac bit će preusmjeren u druge svrhe”, ističu u ceranskoj općini.

Tako će, saznajemo od načelnika Begovića, biti više novca za sufinanciranje prijevoza učenika putnika. Naime, godišnje se iz općinske blagajne za javnu rasvjetu izdvoji oko pola milijuna kuna, dok je, prema novom modelu sufinanciranja učeničkog prijevoza, općini potrebno oko 50.000 kuna mjesečno.

“Planirali smo u proračunu za ovu godinu 35.000 kuna mjesečno, pa će novac ušteđen na javnoj rasvjeti dobro doći za prijevoz naših srednjoškolaca, jer imamo 280 učenika koji putuju do Županje ili Vinkovaca na školovanje”, istaknuo je Begović
Odluku općinskih vlasti Ceranci podržavaju, jedino pitaju hoće li, budući da je noć sve duža, imati problema u jutarnjim satima i hoće li morati po mraku kretati i na posao i u školu. Načelnik Goran Begović odgovara da će rad javne rasvjete biti usklađen s godišnjim dobima, odnosno, tajmerima će sve biti dobro koordinirano.Izvor: Glas Slavonije