Božićna poruka župnika Ilije Aračića

Slavimo blagdan kad je Božja Riječ postala čovjekom. Bog je postao čovjekom, postao je jedan od nas.

Slavimo blagdan kad je Božja Riječ postala čovjekom,. Bog je postao čovjekom, postao je jedan od nas, nama u svemu jednak, osim u grijehu. Bog se usudio prihvatiti naše ljudsko tijelo, živjeti kao čovjek u jednom povijesnom trenutku i na određenim prostorima i dijeliti s drugima sve što su oni živjeli. Bog je u Isusu živio ljuski vijek potpuno i hrabro. Ono što su proroci kroz stoljeća naviještali i iščekivali događa se božićnih dana da Bog silazi među ljude. Kroz stoljeća su ljudi iščekivali Boga koji će spasiti čovječanstvo od tereta grijeha koje je palo po adamovu neposluhu. Iščekivali su Boga koji će biti blizak čovjeku i to se ostvarilo u betlehemu kako su proroci navijestili.
Bog je postao čovjekom u Isusu Kristu da bi i nas naučio kako treba biti čovjek u punom smislu riječi, da bi i nas ohrabrio da budemo ljudi. Bog se usudio učiniti ono za što mi često nemamo hrabrosti. U kušnji smo često da pomislimo da je bolje onima koji se nepošteno bogate i koji sebično žive. A Isus bi nas htio naučiti živjeti u istini i u potpunom darivanju. Uvjerava nas da jedino tako ima smisla živjeti i da s njime skupa na taj način za sve ljude gradimo temelje kraljevstva Božjeg. Usudi se biti čovjek zbog današnjeg blagdana i tajne vjere što je slavimo:Bog koji je čovjekom postao. Učini što je i Bog učinio: postani čovjek! Svojim životom posvjedoči u pobjedu dobra, istine i ljubavi. To je Bog navijestio u pjesmi anđela nad jaslicama u Betlehemu.
Potrebno je na ispravan način slaviti Božić, koji nije samo u kićenju bora i ispraznom sentimentalizmu. Ne možemo ispravno slaviti Božić, ako zanemarimo Boga ili čovjeka. Ne možemo štovati boga, a da ujedno ne ljubimo i poštujemo čovjeka. Tko je vjeran Kristu, ne može razdvajati ljubav prema bogu i ljubav prema bližnjemu.
Molimo maleno Dijete Isusa za siromašne radnike koji su prevareni i obespravljeni, koji ne znaju kako će ovaj Božić proslaviti, jer čekaju zasluženu plaću tri ili dva mjeseca ili dobivaju minimalnu plaću i jedva preživljavaju. Molimo za sve one koji su žalosni ili trpe zbog fizičkih, moralnih ili duhovnih boli da nađu utjehu i mir kod Boga. Molimo za sve stare, bolesne, osamljene neka znaju daje Bog s njima.
Molimo za naše mlade da u Bogu nađu ostvarenje svojih ideala, a ne na ulici, drogi ili alkoholu. Molimo za naše obitelji da u Bogu nađu pravi mir, davši Bogu dostojno mjesto u svojoj obitelji.
Nema istinskog mira, ako uklonimo Boga iz svoje sredine. Budimo istinsko svjetlo u ovoj našoj cerni, jer nas je Krist nazvao „svjetlom svijeta“, ali da to budemo djelom, a ne samo po imenu.
Kao što svake nedjelje kod svete mise molimo za svoje vjernike, tako i sada zazivam Božji blagoslov na sve stanovnike Cerne i Šiškovaca.
Svima želim Sretan Božić i Isusovo porođenje i Božji blagoslov neka prati nas i našu domovinu u 2010. godini.