Kiša prestala, Slavonija po vodom

Danas je kiša napokon prestala, a Slavonija se bori sa nabujalim rijekama i kanalima. Cerna nije iznimka.

Danas je kiša napokon prestala, a Slavonija se bori sa nabujalim rijekama i kanalima. Cerna nije iznimka.

Nabujali kanali koji nisu bili u mogućnosti prihvatiti svu vodu i odvesti je u rijeke, izlili su se i poplavili ulice. Mnogim ljudima su poplavljeni podrumi, ali štete što se tiče kućanstava nisu velike. Najveće štete će biti na poljoprivrednim kulturama, koje nažalost, trenutno leže pod vodom.

U Cerni su najgore pogođene ulice M. Gupca, A. Mihanovića i Kralja Zvonimira, dok se na Vašarištu izlio Bosut i djelomično poplavio bašće i dvorišta.

Općina je reagirala te su bagerima otvoreni neki propusti na ćuprijama koji su bili zatvoreni te je omogućeno otjecanje dijela vode.

U poplavljenim dijelovima iako postoji kanalska mreža dosta ljudi je prilikom izrade mostova stavilo nedekvatne ili čak nikave cijevi koje bi omogućile nesmetan protok vode, dok je dio cijevi zbog neodržavanja zatrpan zemljom i muljem., izjavio je načelnik općine Cerna Goran Begović, te nastavio:
Ovo su ekstremne količine oborina i svi oni veliki kanali koji trebaju odvesti vodu do rijeka su puni i jednostavno ne mogu primiti toliku količinu vodene mase u tako kratkom vremenu, a vodostaj rijeka, prvenstveno Biđa i Bosuta je izrazito visok te na pojedinim mjestima vraća vodu nazad u kanale.

Iz Hrvatskih voda, gdje je rukovoditelj “ceranac” Josip Kuterovac, stižu dobre vijesti, a to je da je uključena crpna stanica u Srbiji i da Bosut ima odljev. “U dogovoru s generalnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem uputio sam dopodne dopis na koji su se ‘Vode Vojvodine’ pozitivno očitovale i uključile crpnu stanicu‘, rekao je Kuterovac dodavši da crpna stanica ‘Bosut’ radi kapacitetom od 20 kubika u sekundi od maksimalnih 30 kubika u sekundi. ‘Bosut je pod usporom rijeke Save u koju se ulijeva, a kako je vodostaj Save viši od Bosuta vodu je crpkama potrebno prebacivati u Savu. Izuzetno je važno što je uključena crpna stanica Bosut u Srbiji jer sada Bosut ima odljev‘, pojasnio je Kuterovac.

I dok je sunce stidljivo provirilo iza oblaka, štete se saniraju i zbrajaju. Na kraju će najgore proći poljoprivrednici, čije njive još uvijek leže pod vodom.