Izložba u školi

Predstavljamo vam sudionike grupne izlobžbe u prostorijama škole

Etno udruga „Divan“

Etno udruga „Divan“ iz Cerne osnovana je 09. 04. 2008. godine sa ciljem očuvanja i njegovanja starih slavonskih običaja i izrade tradicijskih predmeta, ručnih radova i suvenira na tradicionalan način.
Udruga okuplja tridesetak žena različitih dobnih i životnih profila, ali sa zajedničkom ljubavi prema tradiciji i običajima kraja u kojem žive. Članice se od svog osnutka pa do danas neumorno sastaju i po nekoliko puta tjedno kako bi zajedno izrađivale i od zaborava očuvale baštinu njihovih djedova i baka.

Svoj rad udruga je do sada imala priliku prezentirati na raznim manifestacijama i izložbama diljem naše domovine i to uvijek uz same pohvale i pozive na daljnju suradnju. Izlagale smo u Zadru, Karinu, Zagrebu, Dubrovniku, Županji, Vinkovcima i mnogim drugim manjim mjestima. Udruga aktivno sudjeluje u projektu „Cesta zlatne niti“ gdje promovira turističku ponudu Vukovarsko-srijemske županije. Neizostavan dio našeg rada je humanitarni rad kroz aktivno sudjelovanje u humanitarnim akcijama.

Misija udruge potaknuti je mlade naraštaje da u sebi pronađu zanimanje za izradu tradicijskih rukotvorina, a nastojimo ju ostvariti kroz prigodne etno radionice.

DECOUPAGE

DECOUPAGE (dekupaž) – SALVETNA TEHNIKA – je izuzetno jednostavna tehnika kojom možete ukrašavati sve materijale, uključujući drvo, porculan, metal, svijeće, kamen……

Decoupage je veoma stara, ali popularna tehnika ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanje i lakiranje.

Razvila se u 8. stoljeću u Velikoj Britaniji i od tada se proširila po cijelom svijetu, omogućuje ljudima da izraze svoju kreativnost i maštu.
Cijela tajna je u tome da pronađete salvete sa Vama zanimljivim motivima, postupak je zaista krajnje jednostavan, a na Vama je da se dalje poigrate i dopustite mašti da upravlja Vašim rukama.

Od starih, odbačenih predmeta kao čarolijom dobit ćete nove, prekrasne, unikatne stvari koje možete sačuvati ili pokloniti u raznim prilikama.
(Ova izložba namijenjena je Vama da vidite kako smo se mi poigrali i pustili mašti na volju.)

Radove izlažu: Marija Baletić
Nada Crnković
Dekoracija izložbenog prostora: Mandica Stepić

ZAVIČAJNI MUZEJ STJEPANA GRUBERA ŽUPANJA

Zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac (Grac) u Cerni, vršena su 2008. god. sa strane Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje.
Istraživanja su vršena na južnoj strani nalazišta, a povod intervenciji arheologa Zavičajnog muzeja bila je rekonstrukcija dijela župnog dvora.

Iako kratkotrajna, iskopavanja su dala mnogo podataka o životu na ovom lokalitetu u prošlosti, a istraženi slojevi do dubine 4 m od površine govore da se radi o tellu koji je bio naseljavan u neolitiku, brončanom, ranom i kasnom željeznom dobu te srednjem vijeku, kao što je to i danas. Srednjovjekovni nalazi su, osim žarnog groba, fragmentirani i rijetki, te se nalaze samo na površini, a tragova kuća nema.

Keltski period najbolje predstavljaju nalazi kvalitetne sive keramike rađene na brzorotirajućem lončarskom kolu, nalazi ulomaka dviju staklenih narukvica, koje se datiraju u razdoblje kasnog latena, te jedna željezna lučna fibula s petljom. Rano željezno doba predstavljaju ostaci naseobinskih objekata pravokutnog tlocrta s rupama od stupova i ostacima kućnog lijepa s otiscima pletera od pruća i zemljanom podnicom.

Nađeni su također i ostaci tkalačkog stana, utezi i pršljenovi, keramički žeton i mnogo mikrolitičkog alata i kamenih jezgri. Keramičko posuđe kvalitetom varira od ručno rađenog uporabnog grubljeg posuđa do finih uglačanih ranoželjeznodobnih šalica i zdjela, te žličica ukrasnog karaktera. Neolitiku pripadaju nalazi glačanih zdjela na visokoj, šupljoj, ponekad i ovalno perforiranoj nozi. Istraživanje je inicirao i vodio Zavičajni muzej Stjepana Grubera, a ekipa se sastojala od arheologa, crtača, perača i jedanaestoro radnika.

Na izložbi postavljenoj za Žetvene svečanosti 2010. mogu se pogledati najznačajniji nalazi s istraživanja u 2008. kao i pregled samih istraživanja.

Miroslav Braca Gopić

Rođeni je Ceranac s veteranskim ekološkim iskustvom. Dao je veliki doprinos ekološkom boljitku Cerne sa svojim Cerancima – školskom djecom (do rata) i privrednim organizacijama (Ekonomija – Oranica, Vod-na zajednica Biđ-Bosut, brojni privatnici).
Obiđite njegovu izložbu. Bit će lijepih slika za vizualni doživljaj i jedno pozitivno promišljanje o sadašnjim i minulim događajima do blizu 100 godina unazad. Iz ovog svega izvucimo mudrost i pouku za stvaranje bolje sutrašnjice.

Lovačka udruga “Jelen” Cerna

Lovstvo i lovačke aktivnosti na području ceranskog atara datiraju u pisanom obliku još od davne 1880. g. po zapisu tadašnjeg ceranskog bilježnika Mate Filakovca.
Razne promjene u organizacijskom i teritorijalnom smislu bile su uvjetovane društveno-političkim zbivanjima, a tek od 1946. godine lovačko društvo „Jelen“ Cerna funkcionira u približno današnjem obliku.

Današnja lovačka udruga „Jelen“ Cerna gospodari zajedničkim lovištem broj VXI/116 „Stara sela“ koje se prostire na površini od 2289 ha. Od toga 300 ha je obraslo šumom, a preostali dio su oranice, livade, vodotoci i šikare.

U lovištu prirodno obitava ili se uzgaja: jelen obični (u prolazu), srna obična, divlja svinja, zec obični, fazan, trčka, divlja patka, prepelica pućpura, jazavac, kuna zlatica, lasica, tvor itd.

Obzirom na bonitet lovišta, nemamo velikih trofejnih vrijednosti tako da se društvene lovne aktivnosti najviše temelje na uzgoju, zaštiti te prihrani divljači. Velika se pozornost pridaje uređenju lovišta – održavanje postojećih i izgradnja novih lovno-tehničkih objekata – hranilišta, solišta, osmatračnice itd. Od 2006. g. posebno smo aktivni na uređenju lovačkog doma te održavanju „gatera“ za divlje svinje.

Do sada nismo imali prilike javno iskazati našu prisutnost u aktivno-društvenom životu općine Cerna te koristimo ovu prigodu da se prezentiramo povodom Žetvenih svečanosti Cerna 2010. na način da organiziramo malu izložbu lovačkih trofeja ostvarenih u našem skromnom lovištu.

Airsoft

Airsoft je športsko rekreacijska simulacija ratnih operacija i okršaja uz potporu airsoft replika vojnih automatskih pušaka i drugih oružja i oruđa, kao i ostale prateće vojne opreme (kamuflažna odora, obuća, prsluci, radio veze i drugo).

Airsoft replike su istovjetne kopije oružja po izgledu, veličini, težini, koje uz pomoć komprimiranog zraka izbacuju biorazgradive kuglice koje ne zagađuju okoliš. Postoje različiti modeli airsoft replika: od karabina iz I. svjetskog rata, različitih strojnica iz II. svjetskog rata do najsuvremenijih inačica, kao i futurističkih replika.

Airsoft replike se mogu koristiti u brojne svrhe, kao što je trening i usavršavanje vojnih i policijskih jedinica kao i osoba koje njeguju ratničke borilačke vještine te posebice onih koji njeguju i cijene šport, rekreaciju, zabavu te druženje uz bliski kontakt s prirodom (timbilding, skupne igre u prirodi, orjentacijsko hodanje (trčanje) s upotrebom zemljovida).
Organizator izložbe je Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, na državnoj razini.
Prezentacija sporta airsoft održat će se na poligonu “Perun” (iza velikog ciglanskog glinokopa – prilaz uz ciglanski kolosijek) u subotu, 17. 7. 2010. od 10 do 19 sati.

Katica Mataković

Rođena 1972. godine u Gradištu. Diplomirala grafički dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se grafičkim i web dizajnom te fotografijom u slobodno vrijeme.

Živi i radi u Cerni. Dio izloženih fotografija određen je poslom kojim se bavi (pejzažne fotografije koje su rađene kao materijal za izradu kalendara).

Pored toga izlaže i nekoliko nadrealistički koncipiranih fotografija. Fotografija “Oblaci, oblici” uvrštena je u selekciju na Međunarodnom salonu digitalne fotografije – Osijek 2010., te dobila pohvalu na Nacionalnom festivalu fotografije “Photodays” – Rovinj 2010. Fotografija “Ljudi u crnom” osvojila je prvo mjesto u natječaju foto portala www.fotozine.org na temu “kuhača”.

Ana Verić

Najstarija sudionica manifestacije – pučka pjesnikinja, izvorna slikarica, sakupljačica starina – autentična etnografkinja!