Održane jubilarne 35. žetvene svečanosti

Nastupom mnogobrojnih KUD-ova te bogatim programom od 19. do 21. srpnja 2013. obilježen je završetak još jedne bogate žetve.

jahanje

Nastupom mnogobrojnih KUD-ova te bogatim programom  od 19. do 21. srpnja 2013. obilježen je završetak još jedne bogate žetve.

U organizaciji Općine Cerna i KUD-a Tomislav Cerna realizirane su 35. Žetvene svečanosti.

Predsjednik jubilarnih 35. žetvenih svečanosti  Franjo Leinveber, članovi Organizacijskog odbora Ivica Čop, Vladimir Baličević, Jozo Tesla, Ilija Grgić, Ivica Jurčević, Đurica Murat i  Goran Begović.

Svečanosti su započele 19.07.  otvaranjem 2. gospodarskog foruma na kojem su se okupili gospodarstvenici koji su iz Cerne davno otišli, ali i oni koji su ostali i odlučili se uhvatiti u koštac s problemima i izazovima poslovanja. U nazočnosti općinskog načelnika Gorana Begovića i županijskih dužnosnika, razmatrane su prednosti ulaska Hrvatske u EU i nove mogućnosti koje se otvaraju razvoju gospodarstva.
Razgovaralo se o mogućnostima razvoja kroz europske fondove u poljoprivredi i tradicionalnim proizvodima u funkciji ruralnog turizma. Predstavljena je i Lokalna razvojna agencija Bosutski niz, koja obuhvaća devet općina VSŽ-a, među kojima je i Cerna. Budući da je pred gospodarstvenicima razdoblje koje nudi niz mogućnosti za povlačenje novca iz europskih fondova, istaknuli su kako im je svaki savjet o tome kako se pripremiti i na što prilikom izrade projekata treba obratiti pozornost dobrodošao. Ustvrdili su kako nemaju nikakvog iskustva u pripremi projekata prema EU metodologiji jer jednostavno u svojim tvrtkama i nemaju educirane ljude koji taj posao prate. Većina gospodarstvenika stoga dolazi u Županijsku agenciju za razvoj po savjete i pomoć u pripremi i ispunjavanju obrazaca. Ulaskom Hrvatske u EU na raspolaganju je mnogo više novca nego do sada.

U sportskom dijelu pored brojnih sadržaja Udruga umirovljenika organizirala je turnir u boćanju, šahu i pikadu.

Program je nastavljen  na pozornici  u parku koncertom Begović family i gosti koji su svojim nastupom oduševili nazočne. U večernjim satima u organizaciji SRD „Šaran“ Cerna-Šiškovci održana je večera uz fiš paprikaš i pečenu ribu.

U subotnje jutro na obalama Biđa okupili su se  natjecatelji Županijskog prvenstva u ribolovu za kadete. Na poligonu Perun stigli su natjecatelji u Airsoftu vođeni Damirom Besednikom.

U prostorijama Osnovne Škole održan je 2. Cerna EXPO 2013 – izložba inovatora koje je predvodio Kristijan Blakšić. Održano je i natjecanje u dril veslanju – BZ Perun, ZOO vrt „Miško“  u vlasništvu Mije i Ilije Rimac otvorio je svoja vrata za posjetitelje. U 19,00 sati na pozornici u parku održana je modna revije u organizaciji KUD Tomislav i Etno udruge Divan sve pod budnim okom Marice Kovač. Za ovu prigodu Frizerski salon  „Danijela“ vlasnice Danijele Maslać sponzorirao je i uredio   35 frizura malim i velikim manekenkama koje su nastupile na modnoj reviji.

U revijalnom programu nastupili su KUD Tomislav Cerna, SKPD Ljudevit Štur Ilok, Plesni studio Shine Osijek, Did Tunjo i Bać Roka, MPS Ornice Ivankovo, PS Ceranke, TS Klas.

Zabava  sa LU Jelen Cerna uz čobanac i kuhane kobasice uz glazbu Tamburaškog sastava Baće otegla se duboko u noć.

Treći dan obilježio je Etno sajam sa mnogobrojnim izlagačima, defileu starih automobila Auto kluba Vinkovci, promociji vozila.  Na svim sadržajima bio je nazočan  Goran Begović, načelnik općine i članovi Općinskog vijeća.

Nexus, d.o.o i Multinorm d.o.o. Cerna donirali su  za ovu prigodu vola a Udruga Kordun je priredila vola na ražnju, uz obilje pića.

Ceranci su i ovom prigodom povodom obljetnice, u znak sjećanja na poginule branitelje iz općine Cerna u Mirkovcima 22. srpnja 1991. položili vijence na groblju.

Vrhunac  svega bila je žetvena povorka  KUD-ova, jahača, zaprega i strojeva i nastupi izvođača na pozornici ispred škole u parku. U tri dana bilo je oko 6.000 posjetitelja. Imali smo   450 izvođača, 80 jahača, 15 zaprega i poljoprivredne strojeve. Obavljena žetva je bila bogata, a takav je bio i naš program.- istaknuo je Franjo Leinveber, predsjednik organizacijskog odbora Žetvenih svečanosti. U revijalnom dijelu u organizaciji KUD-a Tomislav Cerna nastupili su domaćini i SKPD « Ljudevit Štur» Ilok, plesni studio « Shine» Osijek, MPS « Ornice» Ivankovo, PS Ceranke, TS Klas, publika je bila oduševljena modnom revijom udruge Divan. U žetvenoj povorci KUD-ovi koji su svoj program izveli na pozornici su bili: KUD Tomislav Cerna, KUD Slavonac Forkuševci,KUD Seljačka sloga Kutina, KUD Sloga Retkovci, MKUD « Petefi Šandor» Laslovo, KUD Grančica Đeletovci, KUD Sloga Satnica Đakovačka, KUD Sloga Draž, KUD Slavko Janković Šiškovci i HKUD Ognjišta LugBrankovići BiH.

Sponzori:
Pokrovitelj   Vukovarsko – srijemska županija
Slavonija Bošković Cerna, PZ Napredak, Županja, Okvir Cerna, Multinorm d.o.o. Cerna, Piresta vl. Miro Kesegić Cerna, Caffe bar Duša Bećarska Cerna, Sogma Cerna, Nexus d.o.o. Cerna, Pekara Šnajder, Sladorana Županja,  Elektro Čop d.o.o  Županja, Limarija Martić Šiškovci, Tokar Josip Begović Cerna, Tišina d.o.o. Vinkovci, Frizerski obrt Danijela Cerna, Caffe bar Blue Šiškovci, TO Mara Šiškovci, Komunalne usluge Mirjana Solin Cerna, OPG Alatrović Cerna, OPG Vinko Grgić Cerna, Dina Elezaj Pekara Cerna, Jamnica d.d. Zagreb, Kovinotokarska radionica Ivana Jukića Cerna, Ilički podrumi, Karlovačka pivovara ,Patričar d.o.o. Županja

Svjetlucave zvijezde vatrometa obasjale su nebo iznad Cerne i zatvorile 35. Žetvene svečanosti.

Dođite nam i do godine, budite gosti i provedite nezaboravne trenutke  na 36. Žetvenim svečanosti u Cerni 2014.g. u pitomom slavonskom selu, protkanom rijekama, povezano mostovima, netaknutom prirodom i nastanjeno dobrim ljudima.

Veronika Tomljenović