Cerna

Cerna

rijeka Biđ i crkva

Cerna je mjesto u vukovarsko-srijemskoj županiji. Smjestila se na području bogatom vodotocima, pa je u samom naselju nekada postojalo čak 9 mostova. Danas ih je 7. U centralnom dijelu Cerne, nalazi se uzvisina Grac, gdje je izgrađena crkva, te župni ured. Pretpostavlja se da je Grac naseljen od davnih vremena, što su nedavna arheološka istraživanja i potvrdila. Prvi spomen Cerne datira iz 1244. godine, što je čini jednim od najstarijih naselja na ovome području (službeno). Osnovnu školu Cerna ima još od 18. stoljeća.

Ali nije samo povijest dika Cerne. Cerna se diči i svojom ljepotom. Svojim parkovima i rijekama koji kao da su utkani u samo mjesto. Cerna se nalazi na pruzi Vinkovci – Županja i na križanju cesta prema Vinkovcima, Županji i Babinoj Gredi. Značaj ovih cesta bio je velik poslije izgradnje auto-puta Beograd-Zagreb. Izgradnjom auto-puta Vinkovci – Županja ceste postaju lokalnog značaja. Zahvaljujući i tim cestama, Cerna je kroz svoju povijest imala značaj središta, kao župa i kao vojno i administrativno središte. Sve je to utjecalo na razvoj mjesta.

Neposredno nakon II. svjetskog rata, Cerna je središte općine i razvila se u malo industrijsko mjesto. Od privrednih radnih organizacija tu su: mlin, pilana, ciglana, stolarija i tapetarija, trikotaža, korparija, šumarija, a od ostalih institucija: škola, zdravstvena i veterinarska stanica, pošta i nekoliko trgovina. Većina od toga postoji i danas.

Ovakva razvijenost mjesta nije rezultat nekih trenutnih okolnosti već ima dug povijesni put i razultat je u prvom redu lokacija mjesta.

IME

O samom imenu mjesta postoji više verzija. Jedna je legenda vezana uz rimsko doba po kojoj je na Gracu postojao grad, koji je prema nekoj zločestoj “crnoj” kraljici narod prozvao Crni grad, pa odatle Cerni grad. Druga kaže da je on tako nazvan, jer je bio izgrađen od hrastovih balvana, koji s vremenom pocrne. No postoji i mišljenje koje povezuje hrastove šume, hrasta cera, sa imenom Cerna. I zaista,u ovim šumama još i sada ima cera. S. Pavičić piše: “Na ceranskom području bilo je šume mnogo i sa jedne i sa druge strane Biđa i Bosuta, a sama je Cerna dobila svoje ime po njoj” .

O imenu Cerna, te o njegovom nastanku ima i drugačijih teorija.Tako neki izvode pojam od rijeći crn, crnica, pa u turskom defteru iz 1574. čitamo Černa, a za Malu Cernu stoji Černica . Drugi se sjećaju rimskog vremena i tvrđavice, pa ime Cerna izvode iz latinske rijeći cerno, cernere što znači razlučiti; vidjeti; promatrati,odnosno cernirati, cerniram, opkoliti zgradu, blok kuća, tvrđu, da ne može nitko izići ni ući . Iz pregleda enciklopedija i starih zemljopisnih karata vidimo da je takvo ili slično ime postojalo i u drugim krajevima (Cernik, Cernica, Cerna Voda i sl.)

AKTUALNO

Odvoz glomaznog otpada

Čistoća Županja d.o.o. obavještava korisnike javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada u Cerni i Šiškovcima da će odvoz glomaznog otpada biti organiziran: 25.04.2024.g – Područje općine Cerna gdje se otpad

Opširnije »
Skip to content