O Cerni

Cerna je mjesto u vukovarsko-srijemskoj županiji. Smjestila se na području bogatom vodotocima, pa je u samom naselju nekada postojalo čak 9 mostova. Danas ih je 7. U centralnom dijelu Cerne, nalazi se uzvisina Grac, gdje je izgrađena crkva, te župni ured. Pretpostavlja se da je Grac naseljen od davnih vremena, što su nedavna arheološka istraživanja i potvrdila. Prvi spomen Cerne datira iz 1244. godine, što je čini jednim od najstarijih naselja na ovome području ( službeno ). Osnovnu školu Cerna ima još od 18. stoljeća.
Ali nije samo povijest dika Cerne. Cerna se diči i svojom ljepotom. Svojim parkovima i rijekama koji kao da su utkani u samo mjesto. Cerna se nalazi na pruzi Vinkovci – Županja i na križanju cesta prema Vinkovcima, Županji i Babinoj Gredi. Značaj ovih cesta bio je velik poslije izgradnje auto-puta Beograd-Zagreb. Izgradnjom auto-puta Vinkovci – Županja ceste postaju lokalnog značaja. Zahvaljujući i tim cestama, Cerna je kroz svoju povijest imala značaj središta, kao župa i kao vojno i administrativno središte. Sve je to utjecalo na razvoj mjesta.

Neposredno nakon II. svjetskog rata, Cerna je središte općine i razvila se u malo industrijsko mjesto. Od privrednih radnih organizacija tu su: mlin, pilana, ciglana, stolarija i tapetarija, trikotaža, korparija, šumarija, a od ostalih institucija: škola, zdravstvena i veterinarska stanica, pošta i nekoliko trgovina. Većina od toga postoji i danas.
Ovakva razvijenost mjesta nije rezultat nekih trenutnih okolnosti već ima dug povijesni put i razultat je u prvom redu lokacija mjesta.