Škola

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”fortuna_default_sidebar”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]O.Š. Matija Antun Reljković – Cerna

1755. general Marcy d’Argentean, zapovjednik slavonsko-srijemske Krajine, naredio je da u svim postojećim komunitetima III u Slavoniji počne osnivanje njemačkih skola, a vlasti su 1764. izdale naređenje da se “bar u svakoj satniji osnuje škola i namjesti učitelj (Schulmeister) njemačke narodnosti za popravak toga još surovog krajiškog puka i za odgajanje podčasnika za vojnu službu”. U Cerni je bilo sjedište satnije te se i u Spomenici pretpostavlja da bi 1764. mogla biti godina osnivanja škole.
Matija Antun Reljković

Iz sljedećih Reljkovićevih stihova vidi se da škola u Cerni postoji u to vrijeme (između 1762-1767.):

Ja ne velim od velikih mista,
gdi no skule prije toga biše,
neg spominjem ona sela ista,
koja skule posli načiniše,
Kopanica i Lukačev Šamac,
ponose se sto su započeli,
a za druge dobar stojim jamac,
da će pravit, jer ih svaki želi,
Sibinj ima, Podvinje i Garčin,
Cerna tako, pak još Ivankovo,
i Vinkovci to po isti način,
sve je već odavno gotovo.

Prvi učitelj o kojem postoje podaci (iz 1774.) bio je podčasnik Martin Vraničić. Škola je bila trivijalna, i u njoj se, kao i u drugim trivijalnim školama, uz vjeronauk učio trivij: čitanje, pisanje i računstvo i to na njemačkom jeziku, a samo se preporučavalo da se vodi računa o domaćem – slavonsko “rackom” jeziku. U to vrijeme cernasku školu su pohađala i djeca iz drugih mjesta.(B.Greda, Gradište, Šiškovci).
reljkovic

Godine 1830. u cerni je otvorena elementarna škola. Školu su bila obvezna pohađati sva muška i ženska djeca od navršene sedme do navršene devete godine. Elementarne škole jos su se zvale i narodne (Nationalschulen) i početne (Elementarschulen). Prvi naziv potječe od toga što je u njima nastava izvođena na narodnom jeziku, a drugi što se u njima učio početni temelj vjeronauka, čitanja, pisanja i računstva. Trajale su dvije godine.

Školskim propisom iz 1871. ukinute su do tada postojeće razne vrste škola, a umjesto njih uvedena je OPĆA PUČKA ŠKOLA. Da u prostorijama ne bi bilo previše djece, muška djeca su išla u posebnu školu, a ženska u DJEVOJAČKU, čija je posebna vrijednost u tome što će “valjano obrazovano žensko dijete kao buduća supruga, kućedomaćica i majka obitelji biti od velike koristi po cijeli naraštaj.”

Škola neprekidno djeluje do današnjih dana. Od godine 1956. škola djeluje pod imenom OSNOVNA ŠKOLA MATIJA ANTUN RELJKOVIĆ, a godine 1985. dovršena je sadašnja zgrada škole.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]