Ceranski umjetnici

Dosta se Ceranaca, a neki od njih su već u zreloj dobi, bavi svim oblicima stvaralaštva. Neki to rade samozatajno, za svoju dušu, a neki su to i javno prezentirali. Navest ćemo ove druge jer nam je njihov rad poznat.. Svi su oni dijelom života vezani uz Cernu, neovisno gdje danas žive i djeluju.

Likovna umjetnost

BEGOVIĆ, ŽELJKO – akademski slikar. živi u Cemi. Do sada je imao 9 samostalnih i 16 skupnih izložbi. U inozemstvu je izlagao u Mađarskoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini. Nesebično radi na promidžbi umjetničkih sadržaja i svojim radom oplemenjuje sredinu u kojoj živi i radi. Koordinira već godinama na skupnoj izložbi likovnih umjetnika koja se održava u okviru žetvenih svečanosti. Dizajnira plakate i likovno osmišljava pozornicu. Aktivan je i u školskim događanjima.

CRNJAC, GORAN – živi u Zagrebu. Razvojni put umjetnika ga je preko slikarstva odveo do tattoo arta. U Zagrebu je otvorio svoj tattoo shop.

JEMRIĆ, JOSIP-BUMBI – živi u Zagrebu. Imao je tridesetak samostalnih i više skupnih izložbi. Izlagao je i u inozemstvu: Nizozemskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Engleskoj.

KALIĆ, GORAN – živi u Cerni. Profesor na srednjoj poljoprivrednoj školi u Vinkovcima. Izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi.

MRKONJIĆ, ANĐELKO – živi u Osijeku. Imao je pet samostalnih i 28 skupnih izložbi. Osim u Hrvatskoj, izlagao je u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Nizozemskoj.

Godinama se u Cerni prigodom žetvenih svečanosti u prostorima Osnovne škole Matija Antun Reljković prikazuju izložbe likovnih stvaratelja.

Pjesništvo i proza

BOŠKOVIC, MARINKO – Radove je objavio u tri knjige: “Ceranska bajka”, 1999. “U potrazi”, 2001. “Katolički blues”, 2003. Živi u Vinkovcima.

GODANJ, MATO – Također je objavio tri knjige: “Vrijeme brzo teče”, 1998. “Samson i Dalila”, 2002. “Posljednje vrijeme”, 2002. Živi u Cerni.

JOZIĆ, JANJA – Vrlo je čest gost žetvenih svečanosti. živi u Cerni. Objavila je zbirku pjesama “Sve ove godine”, 2003.

ČIČKOVIĆ,IVICA – ČIČI – Pjesnik, živi i radi u Cerni. Objavio zbirku poezije “Poezija, Erotika i Rock’n’Roll”