HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO «GRAC» CERNA

Na inicijativu nekolicine ljubitelja prirode i planina 20. 04. 2006. godine osnovano je Planinarsko društvo «Grac» Cerna. U fazi osnivanja društvo je okupilo 50-tak članova, a i danas ih ima toliko.

Društvo je u ove četiri godine organiziralo 15 višednevnih izleta na planine Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posjetili smo Velebit, Risnjak, Dinaru, Papuk, Krndiju, Dilj, te Majevicu Vlašić, Vravica, Cincar, Mahnjača). Organizirano je više od dvadeset jednodnevnih izleta na slavonske planine. Osim odlazaka na izlete , ušinjeni su i prvi koraci da se i u okolici Cerne i Šiškovaca organizira «planinarenje», te pozovu planinarska društva iz Hrvatske i Bosne. Time bi se ukazalo na naše ravničarske ljepote i postavio kamen temeljac za eventualni razvoj ruralnog turizma .
Od ostalih aktivnosti društva važno je istaknuti napore koji se čine na ekološkom osvještenju ljudi a posebno djece. Naši članovi se redovito odazivaju i na akcije humanitarnog karaktera. Osim toga članovi društva svojim ponašanjem a i načinom života propagiraju nematerijalne vrijednosti, povratak i brigu za prirodu te ispravan odnos prema čovjeku. Cilj planinarenja je kretanje i boravak u prirodi, ispravan odnos prema prirodi ali i prema ljudima i životinjama.

Naši članovi osobnim primjerom ponašanja djeci ukazuju na ispravan put u budućnost. Društvo njeguje poseban odnos prema djeci i mladima te uz najveći trud i odricanje potiče mlade članove na sve uspone, s ciljem shvaćanja prirode u čovjekovom životu.

Ako ste se «našli» u ovome tekstu slobodno se javite i učanite u društvo.

Predsjednik društva i osoba za kontakt: ŽARKO KUMBURIć

Mob. 098 1827229