Žetvene svečanosti

Žetvene svečanosti su najvažnija kulturno-umjetnička manifestacija koja se u Cerni održava od 1977. godine. Posvećene su završetku žetvenih radova, i u nju su uključeni svi društveni subjekti mjesta, dok na samoj manifestaciji gostuju KUD-ovi iz raznih mjesta Slavonije.

Nastanak žetvenih svečanosti

Jedne tople srpanjske noći, za stolom u “birtiji” kod Turka, razgovarala su uz čašicu dva prijatelja, Ceranca, Antun Biljan i Zvonko Pavlović. U razgovoru, Antun je upitao Zvonka, što on misli da li bi se u Cerni mogla održati folklorna priredba slično kao u Moslavini i Subotici kod Bunjevačkih Hrvata, a sa temom žetve i žetvenih običaja. Tako je sve započelo. U vrlo kratkom vremenu od nekih dvadesetak dana uz pomoć mnogih, organizirane su krajem srpnja 1997. godine, nedjeljom, prve Žetvene svečanosti u Cerni.

Idejno rješenje prvog plakata dala je nastavnica Josipa Jukić, a plakat je izradio Jan Žigić. Idejna rješenja plakata radio je i profesor Ivan Herman iz Županje. Puno su pomogli u organizaciji Ivan Kunčić, te prvi tajnik Antun Strmotić, i mnogi, mnogi drugi.

Pozornica I. Žetvenih svečanosti bila je postavljena između sadašnje općinske zgrade i škole. Bila je nedjelja, kiša je padala cijelo jutro, nebo se zatvorilo, pravi ljetni prolom oblaka. Nakon deset sati, pred sami mimohod, oblaci su se razišli, nebo se razvedrilo. Na prvim Žetvenim svečanostima nasupili su KUD-ovi iz Cerne, Drenovaca, Soljana, Gradišta, Rokovaca. Broj sudionika se iz godine u godinu povećavao, da bi dostigao broj od 12 KUD-ova. Za druge Žetvene svečanosti pozornica je postavljena u parku i sve ove godine postavljana je na isto mjesto. Uoči samih svečanosti održavala se utrka ulicama Cerne. Start je bio u selu, utrka se odvijala ulicom Velika Cerna, Kneza Domagoja, preko Mezevca do zgrade Šumarije, gdje je bio cilj. Najstariji učesnik bio je Jozo Gašpar, koji je preskako i “tarabe” u Velikoj Cerni, te prečacem pokušao stići prvi na cilj. Održavana su i razna druga natjecanja kao što je utrka čamaca na vesla i motornih čamaca, utrka biciklista, mlađe i starije dobi. Organizirane su razne vrste izložbi. Izložba starih nošnji, ručnih radova, izložba kolača, te izložba slika. Autodidakt Josip Jemrić-Bumbi imao je prvu izložbu u sklopu programa Žetvenih svečanosti.

Natjecali su se proizvođači najbolje šljivovice, a u ranim večernjim satima održavalo se natjecanje u pripremanju ” Bosutskog kotlića”, u organizaciji ŠRU “Šaran”, gdje je glavnu riječ vodio Egerc Ferenc. Slijedila je logorska vatra, omladinsko veselje uz glazbu koju su organizirali mladi. Na sam dan, a to je uvijek bila nedjelja, program bi započeo oko 7,00 sati ujutro budnicom, slijedila bi svečana povorka “Žetva nekad i sad”, u kojoj bi ulicama Cerne prošla sva kulturnoumjetnička društva, zatim bi išla mehanizacija, nalagačica, samovezačica, danferica, traktor sa kramponima, vršalica, a potom moderna mehanizacija, vatrogasna kola. Nakon završetka povorke sve bi se preselilo na pozornicu. Obično bi se nastup folklornih grupa podijelio u dva dijela, prijepodnevi i poslijepodnevni program.
Godine 1987. Žetvene svečanosti dobile su i zastavu, kojoj je kumovao Mato Kesegić zvani “Mata Brnat”.
Žetvene svečanosti nisu održane 1995. godine u tijeku Domovinskog rata za vrijeme akcija “Bljesak” i “Oluja”.