NK Tomislav Cerna

NK Tomislav Cerna

Početak igranja nogometa u Cerni vezan je najvjerojatnije uz 1925. godinu (kada je postavljen spomenik povodom tisućgodišnjice krunisanja kralja Tomislava), no pouzdanih podataka o tome za sada nema. Skupljajući podatke došli smo do 1930. godine.

Nogomet se u Cerni počeo igrati neorganizirano. Mladi momci su se okupljali na vašarištu i to najčešće nedjeljom nedjeljom poslijepodne. Tek 1931. godine formiran je prvi tim, a naša je momčad odigrala prvu utakmicu, i to kao gost, u Gradištu. To je ujedno bila i prva naša pobjeda(3:1). Nakon nekog vremena zakupljeno je novo igralište u vrtu gostioničara Steve Jakaba, na prostoru današnje baptističke crkve.

“Tomislav” je registriran 1934. godine i počinje se natjecati sa ostalim klubovima (“Šokadija” Bošnjaci, “Bedem” Ivankovo…). Prva službena utakmica je odigrana 15.08.1935. u Cerni, a “Tomislav” je poražen od vinkovačke “Lokomotive” sa 0:4. “Tomislavci”su na toj utakmici nosili bijele majice, plave gaćice i crne dokoljenice.

dinamo

1947. godine klub je preimenovan u “Jedinstvo”,ali je na prvoj godišnjoj skupštini vraćeno ime “Tomislav”.1956. godine igralište je premješteno na današnju lokaciju – u Školski Vrt. U tom razdoblju (1956 – 1959), zbog velike zainteresiranosti za nogomet, osnovan je još jedan klub: “Radnički”. Pripadao je pilani, gdje je bilo puno radničke omladine. Iako “Radnički” nije dugo djelovao, imao je dobrih rezultata i bio je veliki sportski rival “Tomislavu”. Utakmice između naša dva kluba bile su velika poslastica za sve ljubitelje nogometa u Cerni. Rivalstvo se razvijalo i zbog toga što je jedan dobar dio igrača čas bio u jednom, a čas u drugom klubu. Prijelaz iz Kluba u Klub dizao je veliku “prašinu”, jer su se jedni bojali da drugi ne ojačaju, i obratno. Prije utakmice padale su oklade i nikada se nije znalo tko će pobijediti. Na te je utakmice znalo doći i do 1000 gledalaca. Kako je 1959. godine došlo do zatvaranja pogona pilane i preseljenja u Vinkovce, prestalo je i djelovanje “Radničkog”, te dolazi do fuzije s “Tomislavom”. Tako, da bi naslijedio opremu i inventar “Radničkog”, od srpnja 1959. do veljače 1962. godine “Tomislav” mijenja ime u NK “Cerna”.

nktomo1


Najznačajniji skok ekipa je ostvarila 1981. godine. Za uspjeh je najzaslužniji A. Turda koji je stručno radio pune dvije godine. Turda je napustio ekipu pet kola prije kraja prvenstva sa samo bodom manje od prvoplasiranih Drenovaca. Dekanović je uspješno završio posao sa četiri pobjede i jednim neriješenim rezultatom. Tomislav osvaja prvo mjesto i ulazi u kvalifikacije s N. Kapelom. U Cerni Tomislav pobjeđuje rezultatom 2-0,dok u Kapeli gubi 4-1.Ipak, spletom okolnosti, Tomislav ulazi u viši rang. Velika čast Tomislavu ukazana je 1987. gostovanjem Dinama iz Zagreba. Trener Dinama “Ćiro” Blaľević tako je drugi put bio u Cerni nakon gostovanja sa Švicarskim prvakom “Grashoppersom” iz Zuricha.Teba istaknuti da su na toj utakmici za Dinamo nastupili legendarni Zvone Boban i Dražen Ladić.

nktomo2

Devedesete godine prošlog stoljeća i početak novoga najuspješnije su u povjesti NK Tomislava. Kretajući iz 6. lige, tzv. “liga bez briga”, klub je u dva navrata uspio ući u 3. ligu, gdje je nažalost, zbog nesigurne financijske situacije “plesao samo jedno ljeto”. Nezaboravna je utakmica kvalifikacija za ulazak u 3. ligu,koja je igrana 10.6.2001. na stadionu Cibalije u Vinkovcima pred nekoliko tisuća ljudi. Tomislav je golovima Neseka i Ivančića pobjedio NK Mladost iz Vođinaca rezultatom 2-0. NK Tomislav je 2000. godine po prvi puta u svojoj povjesti osvojio kup NS Županje. Zanimljivo da su se navijači u devedesetima organizirali u navijačku skupinu “Bronxi”, koji su svojim navijanjem po uzoru na B.B.B ili Torcidu, uvelike pomogli uspjesima kluba. NK Tomislav se trenutno takmiči u 1. Županijskoj ligi Vukovarsko-Srijemskoj.

Skip to content