KUD Tomislav

KUD Tomislav

O društvu

Kulturno umjetničko društvo Tomislav Cerna djeluje od 1975. godine pod tim imenom, ali početci kulturno-umjetničkog rada u Cerni datiraju još iz 1932. godine kada je osnovan ogranak Seljačke sloge u Cerni. KUD je osnovan sa svrhom kulturno obrazovnog uzdizanja kako svojih članova, tako i šire javnosti, a posebno mlađeg naraštaja u cilju održavanja kulturne baštine našeg kraja koja je vezana za folklor, običaje, ples i pjesmu. Pored očuvanja izvornog folklora cilj nam je i suradnja sa drugim KUD-ovima i organiziranje nastupa. Društvo trenutno broji 177 registriranih članova.

U društvu djeluju izvorna grupa, plesna i pjevačka sekcija, dvije dječje sekcije, škola tambure i škola pjevanja.
Osim izvornih pjesama i plesova našega kraja KUD Tomislav izvodi i koreografije iz drugih krajeva i to: prigorske, bunjevačke i banatske plesove, plesove iz Jezera sa otoka Murtera, posavske plesove, ritmičko-scenski prikaz Biljana, hercegovački linđo i starogradske plesove. U pripremi imamo zagorske plesove, još jednu dječju koreografiju i novu koreografiju iz Jezera Mornarski bal koja je prikazana u dokumentarnom filmu i u tom obliku obišla je cijeli svijet. Osim ovih koreografija u pregovorima smo još za koreografiju plesova iz Korduna.

Prije desetak godina kada je brigu o umjetničkom programu preuzeo Vladimir Baličević napravljen je plan da KUD svake godine uvježba jednu novu koreografiju. S obzirom na vrijeme koje je otada prošlo KUD Tomislav sa ponosom može predstaviti cjelovečernji program u bilo kojem trenutku. Brojni su članovi koji su sudjelovali u radu društva i svrha društva da djeluje na kulturno obrazovanje, posebno madih, u cijelosti je ispunjena.
Plesači koji plešu u KUD-u Tomislav s obzirom na obrazovanje koje steknu u našem društvu bez ikakvih se problema mogu uključiti u rad bilo kojeg drugog društva što je čest slučaj kod onih plesača koji odu na fakultet.

Ovakav rad nam omogućuje i činjenica da svi voditelji koji rade u KUD-u imaju višegodišnje iskustvo u radu. Voditelji dječje sekcije su Marina Baličević, Jelena Čop i Antun Leinveber, voditelj A postave društva je Vladimir Baličević, dok sa izvornom grupom radi Franjo Leinveber i vrlo je važno naglasiti da oni rade u društvu volonterski. Školu pjevanja vodi Ana Zlatunić, profesorica iz Županje i njezina nam je pomoć vrlo dobrodošla jer na stručan način nadopunjava koreografije koje je postavio Vladimir Baličević.
S djecom se u društvu radi poseban program koji je prilagođen njihovoj dobi. Imamo dvije dječje koreografije, a u pripremi je još jedna. Kod rada s djecom naglasak je na dječjim igrama.

Zanimljiv je još spomenuti da je 2008. godine naša dječja grupa proglašena najboljom u Vukovarsko-srijemskoj županiji i kao prvi u županiji predstavljali smo 2008. godine našu županiju na državnoj smotri dječjeg folklora. Na toj smotri smo također izabrani da predstavljamo našu županiju na Državnom festivalu dječjeg folklora u Kutini 2009. godine.

Osim naše djece na koju smo vrlo ponosi od ove jeseni u našem društvu aktivno je počela djelovat i izvorna grupa. Glavni zadatak ove grupe je, osim druženja, očuvanje tradicije, pjesme i plesova našega sela.

Nošnje

Svakako još treba spomenuti da je gotovo svaki trenutno aktivan član, a i oni koji su kroz godine sudjelovali u radu društva, sebi kupio, izradio ili na neki drugi način nabavio slavonsku nošnju karakterističnu za Cernu. To je financijski vrlo velik izdatak za svakog člana, ali gdje god se pojavi naše društvo plijeni pažnju ljepotom nošnji koje imaju.

Osim slavonske nošnje, koju gotovo svi članovi imaju u svom vlasništvu, KUD je godinama ulagao u nabavu nošnji koje su neophodne da bi mogli izvoditi koreografije koje su članovi uvježbali. Sve ove nošnje čuvaju se na jednom mjesu i predstavljaju pravo bogatstvo za poznavaoce folklora kojim se niti brojna gradska društva ne mogu pohvaliti, a pogotovo ne seoska poput našega. Trenutno nam nedostaju još tri komleta nošnji kako bi mogli izvoditi sve uvježbane koreografije. Nažalost, financijska situacija je uvijek nepovoljna, a u ovo doba recesije pogotovo tako da nabava nošnji ne ide baš onim tempom kojim se mi nadamo. Svake godine društvo uvježba i izvede bar jednu novu koreografiju, ali s obzirom na financijske mogućnosti koje jedva da mogu pratiti taj tempo smatramo da bi uvježbavanje više koreografija koje ne bi mogli izvoditi zbog nedostatka nošnji bilo frustrirajuće.

Moramo se ipak pohvaliti da su lijerica i dio nošnji za hercegovačkog linđu sponzorirani od pojedinaca iz sela koji su željeli da se i plesovi njihovog kraja plešu u Cerni. Nadam se da to neće ostati izoliran primjer, kako je već prije spomenuto u pripremi su i plesovi kordunskog kraja i već je bilo naznaka da bi nošnje potrebne za ovu koreografiju pomogli nabaviti stanovnici Cerne porijeklom iz Korduna.

S obzirom na migracije koje su se dešavale u prošlom stoljeću u Cerni žive osobe koje potječu iz raznih djelova Lijepe naše, bilo bi lijepo kada bi se one uključile u rad našeg društa i pomoli nam da nabavio potrebne nošnje. S obzirom na broj koreografija koje već sad izvodi KUD Tomislav mnogi su krajevi zastupljeni u našem programu, a za druge imamo planove.

Rad društva u 2009. godini

Još jednu uspješnu godinu Kulturno-umjetničko društvo „Toimislav“ privodi kraju. 2009. godina bila je obilježena brojnim nastupima svih skupina koje djeluju pri KUD-u.

No, krenimo od početka godine, evo kako je počela 2009. godina:
22. veljače tradicionalno smo održali maskenbal koji je bio posječen kao i prijašnjih godina, dakle nekih 300-tinjak posjetitelja. Glavnina posjetitelja ovog našeg događaja su djeca i drago nam je da smo u mogućnosti organizirati jednu ovakvu zabavu za njih jer ostatak godine većina njih vrlo predano sudjeluje u radu našeg društva i ovo je jedna od rijetkih prilika kad se okupe sve skupine društva na jednom mjestu u isto vrijeme.

Odmah zatim održana je redovna godišnja skupština 08. ožujka. Ova godišnja skupština je bila izvještajna.

Potom je uslijedila korizma u kojoj tradicionalno nema nastupa, a onda smo u razdoblju nakon toga imali po običaju vrlo puno nastupa.

Prvo gostovanje nakon korizme su 09. i 10. svibnja imali niši svirači koji su pratili skupinu mladih koja je išla na Susrete mladih u Imotskom.

31. svibnja održali smo Završni koncert u dvorištu KUD-ovskih prostorija. Na tom završnom koncertu ceranskoj je publici tradicionalno prikazana jedna nova koreografija, a to su ovaj put bili starogradski plesovi. Kako bi mogli nastaviti izvoditi ovu koreografiju u 2009. godini kupili smo i nošnje koje su potrebne za njezino izvođenje sukladno planovima KUD-a da svake godine nabavi barem nošnje za jednu koreografiju. Koncert je bio odlično posječen, a na njemu su nastupile sve naše postave i to većina njih sa nekoliko koreografija.

Onda dolazi lipanj u kojem smo bili vrlo aktivni, gotovo svaki vikend u lipnju imali smo bar po jedan nastup. 06. i 07. lipnja u suradnji sa Udrugom hercegovaca gostovali smo u Buni (Hercegovina).

14. lipnja uslijedio je nastup u Novom Marofu. Nakon toga 27-tog lipanja nastupili smo u Biškupcima (požeški kraj) u uzvratnom gostovanju KUD-u koji je prije nekoliko godina gostovao kod nas u sklopu Vinkovačkih jeseni.

Od 26. do 28. lipnja održana je Prva županijska smotra dječjih folklornih skupina u sklopu „Igara na bedenku“ u Vođincima. Dječja skupina našeg KUD-a nastupila je na ovoj smotri i pohvaljena kao vrlo brojna, uredna i lijepo obučena.

Također su u srpnju održane i 31. Žetvene svečanosti točnije od 17. do 19. srpnja. Godinama smo mi, Kulturno-umjetničko društvo Tomislav sudjelovali kao suorganizatori kulturnog dijela programa ove manifestacije, pa smo tako i ove godine bili domaćini brojnim kulturno-umjetničkim društvima. Naš prostor bio posebno uređen za ovu priliku i otvoren cijeli dan za sve zainteresirane posjetitelje.

Početkom kolovoza (09.08.09.) KUD je gostovao u Jelisavcu.

U dva smo navrata ove godine gostovali u Iloku. Sudjelovali na Iločkom ljetu 30. kolovoza i na berbi grožđa 5. rujna također u Iloku.
Odmah nakon Žetvenih svečanosti počinju intenzivne pripreme za Vinkovačke jeseni. Prva je nastupila naša dječja skupina 6-tog rujna na Dječjim vinkovačkim jesenima u dječjoj povorci.

7-og rujna na folklornim večerima nastupili su i odrasli. Ove godine za izvedbu točke na Folklornim večerima dobili smo jako dobru ocijenu, ocijenjeni smo kao 5. u konkurenciji 58 društava s naglaskom na činjenici da je razlika u bodovima između prvoocjenjenih društava i našega bila vrlo mala.
Slijedeću nedjelju, 13-tog rujna, sudjelovali smo na mimohodu Vinkovačkih jeseni.

Još prošle godine naša dječja skupina pozvana je na Državni festival u Kutini, ali s obzirom na to da prošle godine nismo mogli otići na to gostovanje, ove godine prihvatili smo taj poziv i 8. listopada nastupili u Kutini.

25. listopada sudjelovali smo na misi zahvalnici. KUD Tomislav kontinuirano sudjeluje na misi zahvalnici već godinama, pa smo tako i ove godine sudjelovali na ovom događaju.

Od ove jeseni s radom je krenila još jedna skupina u sklopu našeg društva, tako sad imamo i izvornu skupinu, čiji je poseban zadatak njegovanje ceranskog folklora, a nadamo se da će ponovo zaživjeti i dramska sekcija.

Dvoje naših članova sudjelovalo je na 14. Seminaru folklora panonske zone koji se održava u Vinkovcima. Osim toga Mirko Jozić, član KUD-a Tomislav koji se godinama brine o našem razglasu, sudjelovao na radionici vezanoj uz rad sa razglasom. Kontinuirano se trudimo obrazovati naše članove, ali s obzirom na sredstva kojima raspolažemo vrlo je teško financirati seminare za kojima postoji potreba u našem društvu.

Prostor za rad

Iako je među najbrojnijim udrugama u Cerni, KUD je godinama bio bez prostora za rad. Zadnjih nekoliko godina dobili smo na korištenje i uredili prostor u centru sela. Sigurno se mnogi sjećaju u kakvom je stanju bio ovaj prostor prije nego ga je KUD Tomislav dobio na korištenje. Obnova ovog prostora obavljana je etapno, kako su nam financijska sredstva dopuštala.

U prvoj je etapi obnovljen dio prostora koji nam je služio za održavanje škole tambure, sastanaka i jedan dio je izložbenog karaktera i u njemu se nalazi šokačka soba.
Drugi dio prostora koji je obnovljen je dvorana koju koristimo za rad društva. U njoj se održavaju probe i iako je često premala za pojedine grupe ponosni smo što konačno imamo prostor u kojem možemo održavati probe prema potrebama društva. Uz pomoć ljudi iz sela uređene su dvije šokačke sobe, ali tu nije kraj našim ambicijama. Želja nam je osposobiti još jedan prostor u kojemu bi mogli održavati razne radionice vezane uz folklor našega kraja.

Nikako ne smijemo zaboraviti niti rekonstrukciju krovišta koja je bila vrlo financijski zahtjevna.
Svi ovi radovi mogući su samo zbog brojnih sponzora koji su prepoznali naš rad kao nešto u što vrijedi ulagati. Zahvaljujući našem predsjedniku Ivici Čopu koji je uspio okupiti tako velik broj sponzora i angažirati ih da sudjeluju u obnovi danas u centru sela imamo prostor koji nam služi na ponos. Naravno, tu još nije kraj.
Osim što je 2009. godina bila bogata nastupima i ove godine, kao i proteklih, urađene su prostorije u kojima radimo. Ove godine uređena je vanjska fasada i dorađena vanjska pozornica. Uređenjem vanjske pozornice KUD je dobio vrlo atraktivan prostor u centru sela gdje se mogu održavati nastupi na otvorenom.
Uređen prostor koristimo osim za probe i za druga okupljanja i druženja.

Ove godine smo bili i domačini terenskoj nastavi koja je održana u sklopu seminara folklora koji se održava u Vinkovcima.
Inače se članovi KUD rado druže u ovim danas lijepo uređenim prostorijama.

Svi članovi KUD-a su izravno ili neizravno uključeni u dosadašnje njegovo uređenje. Bez njihovog volonterskog rada obnova ovog prostora bi sigurno bila puno sporija.
Planovi za nastavak uređenja su brojni, želja nam je osposobiti prostor u kojemu čemo moći imati radionice vezane uz folklor našeg kraja.

Članovi Upravnog i nadzornog odbora

KUD Tomislav ima devet članova upravnog i tri člana nadzornog odbora.

Upravni odbor čine:
Ivica Čop, predsjednik; Vladimir Baličević, Ilija Grgić, Kata Lovin, Marko Majstorović, Mladen Murat, Danijel Radmanić, Martina Kesegić i Kristina Vilček.

Nadzorni odbor čine:
Željko Vratarić, Anica Debelić i Franjo Leinveber.

Odbor se sastaje u prosjeku jednom mjesečno ili po potrebi, a na satanke Upravnog odbora redovno se pozivaju i svi članovi nadzornog odbora i voditelji, kao i svi koji su zainteresirani za rad društva.

I za kraj…

Potaknuti brojnošću članova KUD-a proveli smo mini istraživanje kako bi provjerili što je poticaj njihovom uključivanju u rad društva. Evo nekoliko odgovora koje smo dobili:
„Zbog društva, plesa, putovanja,…“ David Katić
„Volimo pezentirati našu tradiciju.“ Antun Leinveber
„U KUD-u smo zbog druženja, očuvanja tradicije naših starih, putovanja i upoznavanja s drugimkrajevima, plesovima i običajima… drago nam je sa nakon proba na nastupima možemo pokazati ono što smo naučili.“ Matej Baličević i Jelena Čop
„Ja sam u KUD-u jer ne želim da naša tradicija padne u zaborav i ako na bilo koji način mogu pridonijeti da se to ne desi, želim sudjelovati.“ Marina Kovač
„Zato što to volim. Bila sam u KUD-u kao djevojka i želim sad nastaviti. Tu sam zbog druženja i očuvanja tradicije.“ Ruža Baletić
„Punim baterije za cijeli tjedan.“ Marica Grgić
„Radi društva.“ Manda Gajčević
„Dobra rekreacija, malo izađemo navečer, volimo to, to nas veseli.“ Milena Matić i Marija Božić
Uglavnom svi imaju slične razloge zašto sudjeluju u radu društva i ako im se bilo tko želi pridružiti, vjerujem da svi znate gdje se nalaze naše prostorije i bilo bi nam drago da nam se pridružite.

Kontakt adresa:
KUD „Tomislav“
Velika Cerna 1
32272 Cerna

Kontakt telefon:
Ivica Čop, predsjednik: 098/ 94 17 170

Skip to content