Žetvene svečanosti

Žetvene svečanosti

žetvene svečanosti slika

Žetvene svečanosti

Kad je žetva završena, priređuje se u nekim krajevima kod bogatijih gospodara svečanost, da se u radosti i zabavi proslavi sretni svršetak žetve. Žeteoci dolaze na urešenim kolima s glazbom u dvorište gospodarevo gdje ih na ulazu čeka slavoluk. Lijep običaj s vijencem ili krunom od klasja je u središtu takve svečanosti, koja u veselju, pjesmi i plesu znade dosta dugo da potraje.

Tako žetvene svečanosti u časopisu Obitelj u kolovozu 1933. opisuje jedan od najznačajnijih hrvatskih etnologa 20. stoljeća dr. Milovan Gavazzi. Nacionalizacija i eksproprijacija provedenea nakon 1945. godine, uz zatiranje narodnih običaja, ugasili su narodna veselja koja se folklornim susretima poput Đakovačkih vezova i Vinkovačkih jeseni obnavljaju tek sedamdesetih godina, prvo u gradovima, ondašnjim općinskim središtima, a potom i u drugim mjestima. Pri tome se moralo paziti da sve bude u duhu slave socijalističkih uspjeha i ondašnjih obljetnica. U tom duhu 1977. godine u Cerni su organizirane prve Žetvene svečanosti. Naime, jedan od upravitelja u Poljoprivrednoj zadruzi Napredak iz Županje bio je Ceranac Antun Biljan. Njegova tvrtka prethodno je kroz tzv. Klub 50 organizirala natjecanje najboljih proizvođača pšenice tadašnje Općine Županja u sastavu koje je bila i Cerna.

Kako je Biljan u Cerni pak bio predsjednik seoske organizacije SSRN-a (Saveza socijalističkog radnog naroda) – rekli bi najslabije komunističke organizacije za koju se tvrdilo da su joj članovi svi tadašnji radno sposobni građani (sic!) došao je na ideju da se proglašenje pobjednika, tj. poljoprivrednika koji imaju najviše prinose pšenice obavi u Cerni na priredbi koja će se zvati Žetvene svečanosti. Ujedno je predloženo da njihov termin bude krajem srpnja te da se kaže kako se time slavi dan ustanka naroda Hrvatske (u ono doba 27. srpnja). Tako je Biljanova ideja dobila politički blagoslov.

Karakteristika manifestacije bila je u tome da amaterska folklorna društva i ansambli prikazuju narodne običaje vezane uz žetvu. Osmišljeni su i popratni sadržaji poput trke ulicama Cerne, biciklijade do Šiškovaca, na Bosutu utrke motornih, kao i čamaca na vesla. Za dolazak gostiju trebalo je urediti selo. Očišćeni su Biđ i Bosut i organiziran izbor najljepše okućnice. Tako su idućih godina Žetvene svečanosti doprinijele ne samo višem nivou kulturnog života nego i poboljšanju komunalnog života, primjerice održavanjem korita i obala dviju rijeka te uređenjem mjesnog parka i bunara. Prve Žetvene svečanosti upamćene su i po tome što je zbog jake kiše svečana povorka folkloraša umjesto u jutarnjim satima krenula tek oko podne. Na tim Svečanostima nastupili su KUD-ovi iz Drenovaca, Soljana, Gradišta, Rokovaca i Cerne. Uz Biljana, uspjehu prve, a potom i idućih priredbi značajno su pridonijeli tadašnji predsjednik KUD-a Tomislav Zvonko Pavlović i ravnatelj škole Ivan Kunčić. Iz godine u godinu broj sudionika se povećavao, a program je bio sve bogatiji. U svečanoj povorci Žetva nekad i sad, ulicama Cerne prošli bi svi gostujući KUDovi, zatim bi išla mehanizacija, nalagačica, samovezačica, danferica, traktor s kramponima, vršalica, a potom moderna mehanizacija te na kraju vatrogasci sa svojom tehničkom opremom. Nakon završetka povorke sve bi se preselilo na pozornicu. Dan prije organiziraju se izložbe narodnih nošnji, ručnih radova, kolača i slika. Prvu izložbu ceranskih slikara organizirao je Josip Jemrić – Bumbi da bi niz godina nakon njega, akademski slikar, Željko Begović organizirao i izlagao svoje te radove ceranskog Likovnog kruga.

Na Žetvenim svečanostima natjecali su se i proizvođači šljivovice, ribiči su organizirali Bosutski kotlić, izbor najboljeg fiša,konjogojci Žetveno jahanje, a inovatori izložbu inovacija Cernaexpo. Već od utemeljenja 1977. Žetvene svečanosti imaju zastavu koju je izvezla Roza Karalić, a kum joj je bio Mato Kesegić zvani Mata Brnat. Prvo idejno rješenje grba Žetvenih izradio je Ivan Herman, a današnje Željko Begović. Od 1991. Žetvene svečanosti održavaju se povodom Dana Općine i Velike Gospe, a nisu održane 1995. godine za vrijeme oslobodilačke akcije Oluja, kao niti 2020. zbog pandemije Covid-19. Uz Antuna Biljana, koji je čak 13 puta bio predsjednik organizacijskog odbora, na istoj dužnosti treba istaknuti i doprinos Mirka Bartolovića, Marka Čipina, Antuna Dekanovića, Ivana Pećnika, Ivana Jelića, Jure Cetine, Marine Leinveber, Stanka Pavlovića, Gorana Begovića, Branka Stojčića, Franje Leinvebera i Vladimira Rohačeka. Kao višegodišnji voditelji programa posebno su se istakli Biljana Pavlović i Vladimir Baličević. Žetvene svečanosti 2021. godine Manifestacija se ogranizira treći vikend u srpnju, a postala je prepoznatljivi kulturni, umjetnički, sportski, društveni i gastronomski događaj. U programu sudjeluju gotovo sve ceranske udruge. Bira se motiv Žetvenih svečanosti (2021. motiv Katice Mataković- Krmpotić) i najljepše prigodno uređena okućnica. Održan je turnir Tenis kluba Cerna na teniskim terenima u Strossmayerovoj ulici, a Udruga umirovljenika već tradicionalno ima natjecanje u boćanju, pikadu i šahu. Braniteljska zadruga Perun na Gracu organizira izradu drvenih skulptura i predstavljanje Airsofta. ZOO vrt Miško i ribnjak OPG-a Rimac nude razgledavanje turističkih sadržaja, a DVD Cerna dane otvorenih vrata. Prikazuje se oprema, vozila, vježba izvlačenja ozlijeđene osobe iz automobila te vožnja čamcem po Biđu. U školi je održana izložba likovnih radova akademskih slikara i izložba trofeja LU Jelen Cerna dok Konjogojska udruga Galop vozi posjetitelje kočijom u parku. ŠRD Šaran Cerna- Šiškovci organizira utrku čamaca, a Pikado klub Cerna Masters turnir. U dječjem programu sudjeluju učenici s recitacijama, mađioničar i Gradsko kazalište Joza Ivakić s predstavom Crvenkapica. U večernjim satima kroz tri dana pod šatorom su tamburaški sastavi i koncert Opće opasnosti, a večeru priprema ŠRD Šaran Cerna-Šiškovci, KUD Tomislav, NK Tomislav i Bronxi. KUD Tomislav u subotu organizira revijalni program s gostujućim KUD-  ovima, a u nedjelju svečanu žetvenu povorku „Od sjetve do žetve“ od Male Cerne do parka s KUD-ovima, jahačima, zapregama, strojevima i vatrogascima. Povorka završava programom gostujućih KUD-ova i vatrometom.

AKTUALNO
Skip to content