Šiškovci

Šiškovci

Geografski položaj i stanovništvo

Šiškovci se nalaze na obalama rijeke Biđ. Prema zadnjem popisu stanovništva, selo broji 833 stanovnika, no taj broj je zasigurno veći danas, s obzirom na strelovit rast broja stanovnika u posljednja dva desetljeća.

Povezanost s Cernom

Šiškovci su višestruko vezani uz obližnju Cernu. Viši razredi osnovne škole nastavu pohađaju u Cerni, gdje se također nalazi i liječnik, općinska uprava, tržnica i druge važne institucije. Ova bliska povezanost dodatno jača zajednicu i olakšava svakodnevni život stanovnicima.

Kultura i sport

U Šiškovcima djeluje nekoliko udruga koje obogaćuju društveni život sela. Najznačajnije su Kulturno-umjetničko društvo “Slavko Janković” i nogometni klub “Budućnost”. Ove udruge organiziraju razne aktivnosti i događanja koja okupljaju mještane i njeguju tradiciju.

Povijest

Šiškovci se ne mogu naći u dokumentima prije 18. stoljeća, ali je sa sigurnošću moguće reći da su postojali još pod Turcima. Godine 1715. izgrađena je drvena crkva i u to vrijeme selo broji oko 40 naseljenih kuća. Pretpostavlja se da su za vrijeme Turaka Šiškovci pripadali kotaru Ivankovo, a tijekom Krajine su bili dio ceranske satnije. Pri ukinuću Krajine, Šiškovci su brojili 333 stanovnika.

U prošlosti je veliki problem Šiškovčanima predstavljala loša prometna povezanost s Cernom. Naime, ta 3,5 km, naizgled mala udaljenost, u jesen i proljeće postajala je ogromna prepreka jer bi se cesta pretvarala u blatnu kaljugu nakon velikih kiša i topljenja snijega. Za prijevoz tereta koristili su čamce koji su plovili Biđem. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća izgrađena je kamena cesta koja je riješila ovaj problem.

Škola

Početna škola u Šiškovcima počela je s radom 1831. godine, a prvi učitelj bio je Jemrić Marko, krajišnik. Od 1958. godine škola u Šiškovcima je četverorazredna i u sastavu je ceranske škole. Učenici od 5. do 8. razreda nastavu pohađaju u Cerni. Godine 2006. izgrađena je nova zgrada škole u Šiškovcima, što je značajno unaprijedilo uvjete obrazovanja za mlade generacije.

Ime

Prema A. Strmotiću, autoru knjige “Povijest ceranske škole”, Šiškovci su dobili ime prema šiški, degeneriranom plodu hrasta, koji je nakon čestih poplava Biđa i Bitulje bio doplavljen iz obližnjih šuma u velikim količinama.

Međutim, Ivo Jemrić Rus smatra da je to djelomično točno. Prema njemu, Šiškovci su dobili ime po zaseoku Šiškari, gdje je otkupljivana šiška. Ove različite teorije pokazuju bogatstvo lokalne povijesti i kulture.

Skip to content