Šiškovci

Šiškovci leže na obalama Biđa. Selo je koje broji 833 stanovnika prema zadnjem popisu, a danas je broj već zasigurno veći, jer Šiškovci imaju strelovit rast broja stanovnika u posljednja dva desetljeća.

Šiškovci su mjesto koje je višestruko vezano uz Cernu; viši razredi osnovne škole nastavu pohađaju u Cerni, liječnik se nalazi u Cerni, općinska uprava, tržnica i druge stvari.

U selu djeluje nekoliko udruga, a najznačajnije su KUD Slavko Janković, te nogometni klub Budućnost.

Povijest

Šiškovci se ne mogu naći u dokumentima prije 18. stoljeća, ali se sa sigurnošću može reći da su postojali još pod Turcima. Godine 1715. izgrađena je drvena crkva i u to vrijeme imaju oko 40 naseljenih kuća. Pretpostavlja se da su za vrijeme Turaka pripadali kotaru Ivankovo, a za Krajine su u sastavu ceranske satnije. Pri ukinuću Krajine, Šiškovci broje 333 stanovnika.

U prošlosti je veliki problem Šiškovčanima predstavljala loša prometna povezanost s Cernom. Naime, ta 3,5 km, naizgled mala, u jesen i proljeće postajali su ogromni, jer se nakon velikih kiša i topljenja snijega cesta pretvarala u blatnu kaljugu. Za prijevoz tereta u to vrijeme su se koristili čamci koji su plovili Biđem. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća izgrađena je “tvrda” kamena cesta koja je riješila taj problem.

Škola

Početna škola u Šiškovcima počinje s radom 1831. godine, a prvi učitelj bio je Jemrić Marko, krajišnik. Od 1958. godine škola u Šiškovcima je četverorazredna i u sastavu ceranske škole, dok učenici od 5. do 8. razreda nastavu pohađaju u Cerni. 2006. godine izgrađena je nova zgrada škole u Šiškovcima

Ime

Prema A. Strmotiću (“Povijest ceranske škole”) Šiškovci su dobili ime prema šiški, degeneriranom plodu hrasta, koji je nakon čestih poplava Biđa i Bitulje u prošlosti, u većim količinama doplavljen iz obližnjih šuma.

A po Ivi Jemriću Rusu je to djelomično točno, tj. on smatra da su Šiškovci dobili ime po zaseoku Šiškari, gdje je otkupljivana šiška.